Despre femeie – „excesul de dragoste al femeii este dat ca bărbații să se poată umaniza”

Iată un subiect sensibil care, la prima vedere, nu ar putea să-și găsească o analiză pertinentă în Muntele Athos pentru că, nu-i așa, părinții athoniți nu cunosc femeia în sensul lumesc. De altfel, traiul în Sfântul Munte, pământ unde au voie să calce doar bărbații, presupune ruperea totală de ceea ce este lumesc și, deci, părinţii de aici nu cunosc traiul alături de o femeie. În ciuda acestei situaţii, părinții athoniți înțeleg la nivel profund problemele familiale şi mai ales unde greșește bărbatul într-o relație care, dacă se destramă, în viziunea lor, poartă cea mai mare vină.

Deși pare ieșit din tipare să primești sfaturi de la oameni care nu au cunoscut vreodată femeia, concluziile pe care le-am tras, după discuția cu aceștia, au fost dureroase pentru mine, dar revelatoare. Deși am o oarecare experiență de viață, am înțeles că nu m-a interesat cu adevărat persoana de lângă mine, cea cu care împart viața, tovarășa mea de drum. Pot afirma că nu am știut să o cunosc, iar lipsa de cunoaștere mi-a fost relevată pe dată, precum și motivele unor discuții cărora acum nu le mai vedem nici sensul și nici motivul începerii lor.

De cele mai multe ori avem discuții în contradictoriu, considerăm că dreptatea ne aparține sau că ceea ce ni se întâmplă este nedrept și nejustificat, iar de aici până la răbufnire nu mai este decât un pas.

– Părinte, am vorbit recent cu doi ofițeri de stare civilă. Primul îmi spunea că, procentual vorbind, în cursul anului 2014, 80% dintre cei căsătoriți s-au despărțit. Cel de-al doilea mi-a zis că până în luna iunie a anului trecut, s-au înregistrat mai multe divorțuri decât căsătorii. Iar peste 60% dintre solicitările de divorț au aparținut femeilor. Ce credeți despre acest fenomen? Ce se întâmplă cu noi? De ce atât de multe femei decid să divorțeze?

– Ce să cred din ce-mi spui? Vrei să cred că femeile sunt de vină? Nicidecum. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, vina aparține bărbaților, doar că aceștia nu conștientizează acest fapt. Dacă ar asculta și alții sfaturile pe care ți le voi da, lucrurile se vor îndrepta în multe familii.

– O să încerc, părine, după puterile mele, să le fac cunoscute.

– Bărbatul trebuie să conștientizeze următoarele: soția este un vas de iubire și are nevoie încontinuu de iubire. Fără iubire moare, nu poate supraviețui. Trăiește din și cu iubire. Din această cauză, bărbatul trebuie să fie atent permanent, să îi spună și să îi arate în mod practic această iubire, zi de zi. Și pentru că femeia este dependentă de dragoste, dacă nu îi este oferită de bărbatul de lângă ea, o va căuta în altă parte.

– Să înțeleg că dacă nu îi arăți permanent partenerei de viață că o iubești, poate fi un motiv de discuții și chiar de divorț?

– Da, poate fi un motiv de discuții alături de multe altele. Să îți mai spun un motiv: nu vom face niciodată observații soției în public. Dacă este ceva de îndreptat, seara, într-un moment de intimitate, i se va spune cu multă galanterie ceea ce ar fi putut să facă mai bine. Observația în public este dezastrul relației. Se traduce printr-o mare lipsă de respect față de partenera de viață, care nu va rămâne netaxată.

– Nici măcar în privat? Nu de alta, dar poate trebuie îndreptate, pe moment, niște lucruri.

– Mai bine acasă, altfel o faci pe riscul tău. Mai mult, a nu se lăuda nici o persoană în fața soției. O greșeală mare este să lauzi o femeie pentru frumusețe, de exemplu, în fața partenerei de viață. Soția este unică și cea mai frumoasă femeie.

– Nu am căzut încă în astfel de greșeli.

– Nici să nu cazi. Soția este cea care va afla prima intențiile tale înainte de a lua decizii. Totodată, este singura cu care se va discuta orice decizie importantă legată de viață. Dacă discuți cu altcineva și va afla de la terți cele discutate, se va simți foarte rănită.

– Să sperăm că nu se va ajunge acolo.

– Mai mult, în clipa în care suntem mânioși, să nu deschidem gura. Mânia să se oprească în gât. Lăsăm valul mâniei să treacă și, după ce ne calmăm, încercăm o explicație, doar dacă mai este nevoie. Vom vedea însă că în 95% din cazuri, nici măcar de explicații nu mai este nevoie.

– Aici, recunosc, mai am de muncit.

– Ar mai fi ceva. După cum se știe, femeile vorbesc mult mai mult decât bărbații. Dacă nu faci un efort să vorbești cu soția ta tot ceea ce pare a fi important pentru ea, își va găsi alt partener de discuții, ceea ce nu pare a fi în regulă pentru psihicul niciunui bărbat. Dacă femeia se va despărți de soțul cu care s-a căsătorit în Biserică pentru un alt bărbat, încalcă Sfânta Taină a Cununiei, harul o părăsește, iar viața sa devine incontrolabilă. Evident că excepție fac soții bețivi, brutali, desfrânați, în care separarea se face cu binecuvantare de la duhovnic.

– Cam multe părinte, pentru mine, din prima. Mă voi strădui să respect sfaturile primite. Vorba nașului meu, un mare pilot pe avioane de luptă, și care este cât se poate de adevărată: femeia este precum avionul – dacă îl bruschezi, îți răspunde cu aceeași monedă.

– Să sperăm că nu vei ajunge aici vreodată. Și ți-aș mai spune ceva. Excesul de dragoste al femeii este dat ca bărbații să se poată umaniza, să poată exersa dragostea lor. Privește spre țările în care femeia este sub bocancul bărbatului, în care nu are autoritate. Bărbații din acele zone sunt precum stâncile, se dezumanizează încă de tineri și pot lua viața semenilor fără mustrări de conștiință, și asta pentru că nu mai au pe cine să-și exerseze smerenia și dragostea. Mare rol are femeia! Atâta timp căt Maica Domnului a ajuns nu doar mai mare decât toți Sfinții, dintre care cel dintâi este Sfântul Ioan Botezătorul, ci deasupra Heruvimilor și a Serafimilor, până lângă Tronul Sfintei Treimi, și asta nu oricum, ci prin propriul efort, putem afirma cu certitudine că femeia nu poate fi egală cu bărbatul, pentru că dacă ar fi așa, femeia și-ar pierde superioritatea.

– Nici nu aș putea considera altfel, gândindu-mă la mama mea pământească. Deși nu mai este printre noi, consider că eu sunt dovada vie a existenței sale pe acest pământ și nu invers. Părinte, în toate pelerinajele mele în Sfântul Munte, toate dorințele ascunse mi s-au îndeplinit. De ce aici primesc răspuns atât de grabnic, iar în altă parte mai puțin?

– În Sfântul Munte Athos, cunoscut ca și Grădina Maicii Domnului, adică locul Ei personal, fiecare pelerin va primi ce va dori, excepție făcând lucrurile necuviincioase ori răzbunătoare. Ține minte, Maica Domnului este gazdă bună și Femeie Serioasă. Se ține întotdeauna de cuvânt, își respectă musafirii și le dă tot ce au de trebuință.

– Lacrimile sunt bune, părinte?

– Lacrimile sunt foarte bune, dar în cazul părerii de rău spre îndreptare, dar dacă lacrimile sunt pentru neajunsuri, atunci ele sunt expresia necredinței ori a lipsei de ascultare.

Fragment din cartea Cu picioarele pe pământ,  ediție extinsă,  autor Ionuț RITEȘ,  care va fi lansată în curând cu binecuvântarea părinților de la Chilia Buna Vestire din Sfântul Munte Athos.


Dreapta cinstire a Nascatoarei de Dumnezeu Sfinti Parinti
Cartea contine studiul deopotrivaistoric si teologic al Sfantului Ioan Maximovici in care se arata cum Biserica a cinstit-o pe Maica lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor, se arata cum invataturile...
8,00 RON
Fecioara Maria si Petru Athonitul - prototipuri ale vietii isihaste si alte scrieri duhovnicesti - Scrieri 2 Sfinti Parinti
Fecioara Maria si Petru Athonitul - prototipuri ale vietii isihaste si alte scrieri duhovnicesti Consacrat scrierilor duhovnicesti, volumul de fata inaugureaza integrala Scrierilor Sfantului...
45,00 RON
Despre viata ascunsa in Dumnezeu - Cuvinte duhovnicesti, imne si scrisori Sfinti Parinti
Despre Teolipt al Filadelfiei se stiau pana nu de mult doar doua lucruri: ca a fost cel care l-a initiat in isihasm si rugaciunea mintii pe tanarul Grigorie Palama si ca este autorul unui important...
35,00 RON
Cateheze. Scrieri II Sfinti Parinti
Editia a II-a revazuta Acum o mie de ani, apostolatul mistic al Sfantului Simeon Noul Teolog in Bizant si incercarea sa de a reforma monahismul epocii au produs entuziasm si scandal. De atunci...
45,00 RON
Margaritare. Cuvinte ale Sfantului Ioan Gura de Aur si ale multor Sfinti si Dascali Sfinti Parinti
Cartea este o culegere de texte de la sfintii parinti, grupate in 34 de cuvinte de folos ale Sfantului Ioan Gura de Aur si alte cuvinte ale multor sfinti si dascali duhovnicesti.
48,00 RON
Trezia mintii si cerul inimii. Integrala scrierilor Sfinti Parinti
Spiritualitatea Parintilor Sinaiti, cu accentul ei pe interioritate si pe trezie, reprezinta un moment crucial din afirmarea pe linie filocalica a isihasmului din vechiul monahism. Alaturi de Ioan...
20,00 RON
Viata mea in Hristos Sfinti Parinti
APARIȚIE: 2022 ISBN: 978‑973‑136‑852-8 PAGINI: 512 FORMAT: 16.5X23.5 CM ediția a doua revizuită Domnul cel iubitor este aici. Cum aș putea îngădui să‑mi pă­trundă în inimă chiar...
60,00 RON
Imnele Nasterii si Aratarii Domnului Sfinti Parinti
Volumul de fata ofera in traducere romaneasca doua cicluri de imne cu caracter liturgic din cele circa 400 de imne scrise de Sfantul Efrem Sirianul (306–373) care ne-au ramas: cele 28 de imne...
30,00 RON
Cuvinte si invataturi - Volumul 1 Sfinti Parinti
"Fericit este cel ce si-a indreptat viata sa in adevar si in nici o minciuna nu s-a prins. Fericit si de trei ori fericit este cel ce s-a facut lucrator al adevarului, ca adevarat este Dumnezeu si...
22,00 RON
Cuvinte si invataturi - Volumul 2 Sfinti Parinti
A lauda eu acum pe Prea Cuviosul si de Dumnezeu purtatorul Parintele nostru EFREM SIRUL, pentru faptele bune ale lui, cele mari si minunate, socotesc ca-mi este mie lucru nepotrivit si mat presus de...
22,00 RON
Adevarurile in care cred Sfinti Parinti
La crestinul adevarat, totul trebuie sa fie altfel in duh, in trup si in viata: alte ganduri - duhovnicesti, sfinte; alte pofte - ceresti, duhovnicesti; alta vointa - dreapta, sfanta, blanda, buna;...
25,00 RON
Cuvant despre moarte Sfinti Parinti
Moartea este o mare taina. Ea este nasterea omului din viata pamanteasca, vremelnica, in vesnicie. Prin savarsirea tainei mortii, ne dezbracam de invelisul cel grosolan care este trupul si trecem ca...
30,00 RON
Despre inselare Sfinti Parinti
"Inselarea este vatamarea firii omenesti prin minciuna. Inceputul rautatilor este gandul mincinos. Izvorul amagirii de sine si al gandirii demonice este gandul mincinos. Prin mijlocirea minciunii,...
9,00 RON
Catre pastorii duhovnicesti Sfinti Parinti
Cele mai inalte ranguri dintre toate rangurile de pe pamant, cu care i-a investit pe oameni bunatatea lui Dumnezeu, sunt cel imparatesc si cel preotesc. Celui dintai ii este data puterea deplina, cea...
17,00 RON
Calea pocaintei launtrice - Jurnal duhovnicesc needitat Sfinti Parinti
Cartea de fata nu este un simplu jurnal, ci un indrumar pentru urcusul duhovnicesc. Rugaciunea, pocainta, jertfa sunt coordonatele care ne calauzesc catre acest urcus. Citind despre lupta launtrica...
11,00 RON
 {% display_products limit = "15" columns = "5" type="list" category_name_list="Teologie %

Comentarii

Articole similare