Descriere
Alexandru Lascarov-Moldovanu se inscrie printre intelectualii Romaniei uitati sau putin cunoscuti. A trait in perioada 1885-1971, fiind apreciat, la timpul sau, ca slujitor al legii, politician, scriitor, publicist, traducator. In toata viata sa exemplara si prin toata opera sa, Alexandru Lascarov-Moldovanu s-a invrednicit a se face Domnului „slavoslovitor”.
Multe din scrierile sale de meditatie patristica, originale, ramase in manuscris, sunt invaluite in hlamida literar-moralizatoare si se disting printr-un stil euharistic, specific si inconfundabil; adevarate „margaritare”, care-si cer dreptul spre lumina, spre a fi asezate alaturi de marea noastra literatura duhovniceasca. Aceste zamisliri sunt „mangaietoare de suflet” si-l recomanda pe Alexandru Lascarov-Moldovanu ca pe un adevarat mistagog de secol al XX-lea.
Livia Ciuperca
Adesea, in nopti de nesomn, in nopti de viscole sufletesti, am calatorit cu gandul spre sihastria din adancul ascuns de munte, trecand pe la pestera lui Anatolie, stand de vorba cu preacuviosii Nicanor si Agatanghel, patrunzand in biserica tacuta si chematoare sau urcandu-ma, pe culme, in lumina a-tot-biruitoare si vorbind cu tinerii plini de voie buna, care se duceau in cautarea frumusetii. Si din toate luam puteri, cu care sa birui amenintarea raului.
Si iata, apele talazului prinzand oarecare potolire, iar inima mea sim]ind datoria de recunostinta, am prins in mana condeiului si am scris, cu ajutorul lui Dumnezeu, randurile acestea, ca, poate, si altii citindu-le, sa capete si ei puteri in valtoarea luptei acestei vieti.
Alexandru Lascarov-Moldovanu