Sfintii stareti Gheorghe si Calinic de la Cernica. Vietile, povatuirile, testamentele

28,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Reduceri 3% la peste 3 bucati / 5% la peste 5 buc / 7% la peste 10 buc
Cantitate: 3+ 5+ 10+
Discount: 3% 5% 7%
Cum te putem ajuta?

Alaturi de scrierile staretului Vasile de la Poiana Marului si autobiografia staretului Paisie Velicikovski de la Neamt, volumul de fata finalizeaza reeditarea trilogiei dedicate de Editura Deisis restituirii figurilor si scrierilor esentiale ale spiritualitatii filocalice romanesti din veacurile XVIII–XIX, veacul de aur al Ortodoxiei romanesti. 
Dupa Poiana Marului a sfantului staret Vasile si dupa Dragomirna si Neamtul sfantului staret Paisie, Cernica sfintilor stareti Gheorghe si Calinic a fost scena celui de-al treilea episod al exemplarei innoiri filocalice romanesti. Vietile si testamentele/regulile monahale ale sfintilor stareti cernicani sunt forma romaneasca a paisianismului la cea de-a treia generatie. 
Aceste pagini uitate de Filocalie romaneasca evidentiaza continuitatea fundamentala existenta, cu diferente de accent, intre eforturile marilor stareti de la Cernica de reintemeiere a vietii monahale si innoirea legata de staretul Paisie de la Neamt in perspectiva actualitatii nedepasite a acestui program pentru monahismul si crestinismul ortodox. 
Rememorarea continua a vietii si exemplului sfintilor e o conditie si o forma esentiala a transmiterii memoriei lor ecleziale ca actualizare a unei predanii vii. Lectura acestor pagini este astfel un exercitiu indispensabil de rememorare duhovniceasca a unor figuri si texte de acum canonice pentru Ortodoxia romaneasca contemporana. 

Cuprins 

Argument (diac. Ioan I. Ica jr) 
Spiritualitatea cernicana — paisianism romanesc (diac. Ioan I. Ica jr) Asezamantul paisian de la Dragomirna (1763) 
Asezamantul paisian de la Secu (1778) 1. Viata staretului Gheorghe de la Cernica (Protasie ieromonahul, cca 1807–1810) 
2. Viata staretului Gheorghe de la Cernica (Casian monahul, 1870) in care se cuprinde si Diata sau Regula sa (1785) 
3. Povatuirile staretului Dorotei catre monahii de la Caldarusani (1807) 
4. Viata Sfantului Calinic de la Cernica (Casian monahul, 1870) 
5. Viata Sfantului Calinic de la Cernica (Anastasie arhimandritul, cca 1890) (A. Aratare pe scurt dintru inceput de cand s-a zidit Sfanta Manastire Cernica / B. Prefata / C. Viata si nevointele monahale ale Prea Cuviosului Episcop Calinic / D. Cateva intamplari din viata Sfantului Calinic [C. Erbiceanu]) 
6. Plangerea staretului Calinic (1822) 
7. Pravila si povatuirile staretului Calinic (cca 1846) (A. 37 de canoane / B. Cum trebuie sa petrecem in biserica / C. Randuiala sfintirii painii de obste / D. Cateva note de cronica) 
8. Povatuirea staretului Calinic catre monahii de la Cernica (1851) 
9. Paretisul [demisia] episcopului Calinic (1867) 
10. Testamentul episcopului Calinic (16 mai 1867) 
11. A. Comunicatul despre decesul si funeraliile episcopului Calinic (aprilie 1868) / B. Inventarul averii raposatului episcop Calinic 
12. Post-scriptumul nostalgic al unui cronicar (Casian monahul, 1870) pr. prof. Dumitru Staniloae, Sfantul Calinic, staretul Gheorghe si spiritualitatea ortodoxa integrala (1955) 
arhim. Ciprian Zaharia, Paisianismul si spiritualitatea cernicana (1983) 

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review