Iisus pur si simplu. O noua viziune despre cine a fost, ce a facut si de ce conteaza


Autor: 
35,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.

Nu numai pentru lumea noastra postmoderna, dar si pentru crestinii si Bisericile actuale, Iisus-ul Evangheliilor este o provocare si o enigma. Ne sunt straine atat lumea Sa si Dumnezeul despre Care vorbeste, cat mai ales comportamentul Sau ciudat. Iisus apare nu doar vestind Imparatia lui Dumnezeu, ci si intrupand aceasta Imparatie. Accesul la adevaratul Iisus este partial blocat astazi atat de viziunea teologica anistorica a Bisericilor, cat si de imaginea pur istorica a scepticismului modern. Ambele pun in paranteza atat contextul dramatic al Palestinei secolului I sub ocupatia romana, cat si fundalul biblic al aspiratiilor religioase ale poporului Israel. Restituind cu rigoare acest context istoric si scripturistic indispensabil, cartea de fata respune intr-o perfecta coerenta, in acelasi timp istorica si teologica, povestea lui Iisus din Nazaret de la nastere pana la Cruce, Inviere si Inaltare ca poveste a lui Dumnezeu Insusi venit sa-si instaureze Imparatia pe pamant, ca si in cer, intr-o umanitate si creatie innoite.
Iisus pur si simplu face parte dintr-o fascinanta trilogie apologetica (continuata cu alte doua volume similare in curs de aparitie si ele in limba romana) dedicata recuperarii „povestirii uitate” a Evangheliilor si restituirii sensului lor propriu de Veste buna pur si simplu.
O lectura pasionanta si necesara pentru toti cei interesati de crestinism, dar in primul rand pentru crestinii insisi, care uita adeseori ca nu ei definesc crestinismul, ci Iisus Hristos. Iar Scriptura spune nu povestea crestinului, ci povestea lui Iisus, a carei intelegere corecta este vitala pentru crestinism in toate timpurile, dar poate mai ales in confuziile culturale din zilele noastre.

N.T. Wright, nascut in 1948, face studii clasice si de teologie la Oxford, devenind in 1975 preot anglican si profesor de Noul Testament la Montreal (1978–1986) si Oxford (1986–1993). In 1993 paraseste universitatea dedicandu-se slujirilor bisericesti ca protopop la Lichfield, canonic la Westminster Abbey si intre 2003–2010 episcop de Durham, cel de-al patrulea scaun din Biserica Angliei. In 2010 se retrage din pastoratie, redevenind profesor de Noul Testament si crestinismul timpuriu la Universitatea St. Andrews din Scotia, dedicandu-se in principal finalizarii operei teologice demarate in 1989: o vasta investigatie in sase volume monumentale despre Originile crestinismului si problema lui Dumnezeu, din care intre 1992–2014 au aparut patru volume.
In ultimele patru decenii, preotul, profesorul si episcopul N.T. Wright a realizat o opera stiintifica, dar si pastorala, de o uimitoare vastitate. Inventariata si discutata in postfata volumului de fata, aceasta opera promoveaza gandirea innoitoare si profetica, car si marturia crestina neobosita si exemplara a unuia dintre cei mai importanti teologi si oameni ai Bisericii timpului nostru.

*

Cuprins
Prefata
Partea I
1. Un rege foarte ciudat (Provocarea pentru Biserici / Inauntrul Evangheliilor)
2. Trei nedumeriri
3. Furtuna perfecta (Distorsiunile scepticismului si conservatorismului / Cele doua mituri despre Iisus / Problema complexitatii istorice)
4. Constituirea unei furtuni in secolul I (Furtuna romana / Furtuna iudaica)
5. Uraganul (Vantul lui Dumnezeu / Cine sa fie rege? / Dumnezeu ca rege/imparat / Unsul care vine)
Partea a II-a
6. Dumnezeu e la conducere acum (Crainicii regelui / Ce a mers prost? / Retrairea Exodului)
7. Campania incepe aici (Petreceri, vindecari si iertari / Primul anunt / „Iertate iti sunt pacatele!” / Ioan si Irod)
8. Povestiri care explica si un mesaj care transforma („Nu o ratati” / Transformarea inimilor)
9. Imparatia prezenta si viitoare (Iuda Ciocanul / Simon Steaua / Irod cel Mare / Simon Bar-Giora / Intre doua momente)
10. Batalia si Templul (Batalia cu Satana / Purificarea Templului)
11. Spatiu, timp si materie (Redefinirea locului in care locuieste Dumnezeu / Timpul implinit / O noua creatie / Un nou gen de revolutie)
12. In inima furtunii (Sluga lui Isaia / Fiul Omului al lui Daniel / Imparatul lui Zaharia)
13. De ce a trebuit Mesia sa moara? (Botezul / Noul Exod / Pasirea in furtuna / Rastignirea)
14. Sub o noua conducere: Invierea si dupa (O lume noua / Inaltare si intronizare / Intoarcerea lui Iisus / Iisus astazi)
Partea a III-a
15. Iisus, Stapanul lumii (Domnia lui Dumnezeu — prin noi / Centralitatea cultului divin / Rolul Bisericii / Pe scurt)
Bibliografie suplimentara
*
Un teolog-episcop al Imparatului Hristos (diac. Ioan I. Ica jr)

Detalii

Categorii
Brand
Autor
Nicholas Thomas Wright
Editura
Deisis
Editura
Deisis
Autor
Nicholas Thomas Wright

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review