Despre smerenie si mandrie - Arhimandrit Serafim Alexiev


Autor: 
12,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Reduceri de cantitate la aceasta carte: 5% la peste 2 buc / 10% la peste 5 buc / 15% la peste 10 buc
Cantitate: 2+ 5+ 10+
Discount: 5% 10% 15%

Cartea de fata este impartita in doua parti principale. Prima infatiseaza mandria cu cele trei trepte ale sale: slava desarata, trufia si mandria impotriva lui Dumnezeu. A doua parte ne zugraveste imaginea smereniei cu cele trei trepte ale sale.

Daca primele doua trepte ale mandriei sunt pentru oameni, iar acestia se pot izbavi de ele prin leacurile prezentate de parintele Serafim, a treia treapta este specifica satanei, diavolilor. Oamenii care ating aceasta treapta cu anevoie se mai intorc de pe ea. Ei se fac urmatori lui Cain, lui Iuda vanzatorul, si mai cu seama lui Arie, tatal ereticilor. Sfarsitul lor este moartea vesnica.

Primele doua trepte ale smereniei sunt accesibile tuturor oamenilor, pe cand a treia o ating sfintii. Cea dintai ne recomanda supunere fata de mai marii nostri si sa nu ne inaltam peste cei mai mici decat noi. A doua treapta ne cere supunere fata de cei egali noua si sa nu ne intaltam peste cei mai mici decat noi. Urcand pe a treia treaapta, ne supunem tuturor, chiar si celor mai mici decat noi, ne socotim a fi nimic, ne socotim asemenea dobitoacelor si nevrednici sa ne aflam printre oameni. Prin urmare, prima treapta este obligatorie, a doua indeajuns de anevoie de atins, pe cand ultima ne pare imposibil de atins. Mantuitorul ne spune ca ceea ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu, de aceea cea din urma treapta a smereniei ese specifica sfintilor, prietenii lui Dumnezeu.