Nu aveti nici un produs in cos

Iubirea care ne urneste

Iubirea care ne urneste

Pr. Constantin Necula

Iubirea care ne urneste

Editura: Agnos

De foarte multă vreme am primit de la Dumnezeu un dar pentru care trebuie, mereu şi mereu, să-I mulţumesc: răbdarea ascultătorilor mei. Şi această carte, alcătuită din conferinţele ţinute la Braşov, oraşul faţă de care spiritual şi misionar am mari datorii neplătite pentru copilăria şi adolescenţa minunată pe care mi le-au îngăduit, dinaintea tinerilor şi mai puţin tinerilor mei prieteni în Hristos, este o carte crescută din răbdarea lor. Obosit de zgomotul din jur, rănit nu de puţine ori de neputinţa de a oferi răspunsurile de care prietenii au nevoie, atins de scenarita multora dintre criticii mei, răbdătorii mei umplu sala, mă obligă discret cu dragostea lor la dragostea rostirii mele. Şi adevărul acesta este. Mă bucură enorm prezenţa lor, răspunsul lor de a fi împreună.

Sunt concentrate în paginile cărţii pe care vă invit să o răsfoiţi măcar, trei conferinţe a căror oralitate m-am străduit să o atenuez pentru a nu mai supăra pe nimeni. Am remarcat că aceste cărţi, pe care mulţi dintre colegii mei le încadrează la maculatură, bucură pe acei care nu acceptă îngrădirea teologiei doar la preocupări academice. Multe din întrebările puse din sală, unele fără nicio legătură cu subiectul tratat, arată că, dincolo de emisia unei teologii subţiate de permanenta prelucrare a teologiei pre-existente, ca text şi pretext pastoral, poporul are nevoie de mângâiere, în sensul apostolic al propovăduirii. Că Dumnezeul cel Viu ne obligă să descoperim acele pârghii ale propovăduirii catehumenale, de alfabetizare asupra unor teme importante, în primul rând, pentru popor. Care de foarte multe ori nu conţin preocupările teologiei metodice, academice, scolastice. Devine tot mai greu să parcurgi centrele universitare ale ţării, să comunici cu pruncii academici ai marilor oraşe, dacă nu le înţelegi foamea după dragostea smerită, fără ifose, după disponibilitatea de a sta cu ei, de a răspunde la of-urile lor, unele puerile, poate, dar arzătoare pentru mântuirea lor. Oamenii viitorului Bisericii şi Neamului sunt fragili şi dornici de bucurii duhovniceşti, care să le şteargă din grimasa de greaţă pe care cursurile false ori falsa vocaţie profesorală a multora dintre cei care le vorbesc trei, patru ani, care-i examinează la examene fără nicio finalitate în meseria lor viitoare, le-o aduce pe chipul adolescenţei lor studioase. Personal cred, ca preot şi universitar, că facem extrem de puţin pentru valorificarea tinereţii lor în Biserică, în viaţa universitară vocaţională. Uneori pare că ne e frică de ei şi de judecata lor. Uneori mi-e teamă că-i judec prea aspru, laolaltă cu toţi ceilalţi.

De cele mai multe ori am conştiinţa unui zâmbet larg. M-am descoperit prea teatral, ori bufon, ca să citez din mai marii teologiei blogg-iste (noua formă a delaţiunii anonime!). Şi cred sincer că va veni o vreme când va trebui să mă maturizez, pentru a evita hohotele de râs care, de foarte multe ori, le stârnesc în sălile de conferinţe. Dar voi mai fi eu, voi mai simţi aceeaşi împlinire duhovnicească şi pedagogică? Sau mă voi aşeza pe piedestalul pe care l-am recuzat din plin, al suficienţei, al mediocrizării mesajului de dragul unei politici pastorale scorţoase şi fără rezonanţă în cutia toracică a tinerilor mei confraţi, alergători de cursă lungă pe cărările mântuirii? Mi-e teamă că prea adesea sufocăm vivacitatea vestirii în emfaze ieftine, acreditate drept duhovniceşti. De aceea îmi prinde teribil de bine răbdarea prietenilor mei tineri, ascultătorilor mei. Zâmbetul larg pe care încerc să-l transmit ţine de dorinţa mea simplă şi firească de a-i ţine aproape de Taina Bisericii şi Ortodoxiei pe seama libertăţii, darul cel mai de preţ al tinereţii.

Parintele Constantin Necula
Descrierea cartii Iubirea care ne urneste de Pr. Constantin Necula a fost facuta de Libraria Ortodoxia.
Comanda telefonica intre orele 9:00-17:00: 0731 566 915

Produsul nu este pe stoc

Cei care au cumparat aceasta carte au mai cumparat si:


Carti Ortodoxe Recomandate
0731 566 915


 

Newsletter
 


  NOUTATI | REDUCERI

Rugaciuni, Acatiste, Paraclise

Familie si copii | Carti pt copii
Psihologie ortodoxa

Vieti de Sfinti | Minuni
Parinti duhovnicesti | Marturii
Sfaturi si invataturi

Filocalia | Pateric | Asceza
Sfinti Parinti | Talcuiri
Predici | Teologie

Spovedanie

Biblia | Carti de cult

Literatura ortodoxa
Spiritualitate ortodoxa
Marturii perioada comunista

Literatura | Reviste
Albume/Pelerinaje | DVD
Cantari | CD | Diverse
 Sfinti Parinti


Parinti duhovnicesti


EdituriArticole ortodoxeInformatii
A.N.P.C.
x