Nu aveti nici un produs in cos

Indrumator bisericesc pe anul de la Hristos 2017

Indrumator bisericesc pe anul de la Hristos 2017

IPS Andrei Andreicut

Indrumator bisericesc pe anul de la Hristos 2017

Editura: Andreiana

De foarte multe ori asupra lucrurilor pe care cineva vrea să le iniţieze planează suspiciunea şi temerea că ele nu vor avea o existenţă prea îndelungată sau chiar vor eşua. Această temere piere atunci când lucrul nostru îl începem cu Dumnezeu în Care ne punem nădejdea că, dacă ceea ce vrem să facem noi este spre mântuirea şi ajutorul semenilor, acest lucru va dăinui. Un exemplu în acest sens este Îndrumătorul bisericesc de la Sibiu, iniţiat de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna şi care în acest an a ajuns la al 165-lea număr. Poate că cel mai important aspect pe care această publicaţie şaguniană l-a cuprins şi îl degajă odată cu continuarea apariţiei sale constante, de-a lungul timpului, este că, oricâte aspecte pragmatice, de uz informativ bisericesc, ar cuprinde acesta, firul roşu ce leagă fiecare ediţie, pornind de la Sfântul Ierarh Andrei Şaguna și până la noi, este însoţirea proclamării Evangheliei de către lucrarea pastorală a Bisericii, în multiple direcţii de acţiune.

Anul 2017 fiind declarat în Patriarhia Română ca Anul omagial al marilor pictori şi iconari am socotit de cuviinţă să scoatem în evidenţă câteva aspecte legate de aceşti truditori şi slujitori ai lui Hristos, care au înfrumuseţat şi înfrumuseţează şi pe mai departe lăcaşurile noastre de cult. De aceea, ne-am aplecat într-un studiu asupra vechilor biserici din piatră, care ne aduc mărturii istorice încă din veacul al XIII-lea, fiind păstrătoarele unor preţioase opere de pictură murală, care constituie cele mai vechi picturi medievale româneşti din câte ni s-au păstrat. Studierea lor aduce cunoştinţe noi atât în privinţa istoriei artei româneşti, cât şi a istoriei poporului român, care a dăinuit şi s-a manifestat ca popor creştin de la formarea lui până azi. Primele manifestări ale picturii murale româneşti din Transilvania rămân ascunse în întunericul trecutului din lipsă de mărturii. Cele mai vechi realizări, păstrate până azi, provin din secolele al XIV-lea şi al XV-lea. Tratând în acest studiu chipurile ctitoriceşti din pictura murală transilvăneană veche constatăm că tablourile votive mai aduc încă un folos istoriei artei, descoperind legăturile cultural-artistice dintre românii din Principate şi cei din Ardeal, cât şi cele întreţinute de toţi românii cu arta bizantină ortodoxă în general. Aceste legături sunt vădite prin asemănarea tablourilor votive din Ardeal cu cele din Muntenia, având toate originea comună în pictura ortodoxă balcanică.

În acelaşi registru al anului omagial, le prezentăm preoţilor noştri, care au în bisericile parohiale obiecte de cult vechi procesul de restaurare al unor asemenea obiecte în cazul în care ele au şi reprezentări picturale la fel de vechi. Totodată este prezentată activitatea şcolii de pictură de la Răşinari (jud. Sibiu) cu succinte schiţe biografice ale pictorilor de aici, fundamentată pe informaţiile aflate în literatura de specialitate, care nu au contenit să apară încă de la începutul secolului al XX-lea, deşi subiectul mai pune în lumină date inedite reflectate prin prisma cercetărilor recente. Dacă la Răşinari vorbim de o şcoală de pictură cu dinastii de pictori şi ucenici, iată că în patrimoniul Arhiepiscopiei Sibiului se află şi biserici parohiale care au primit haina picturală din mâna vestiţilor fraţi Grecu, asupra activităţii cărora se află un studiu publicat în acest număr al Îndrumătorului bisericesc de la Sibiu.

În Patriarhia Română este comemorat în a doua parte a anului 2017, Patriarhul Justinian Marina împreună cu mărturisitorii din închisorile comuniste. Acestei tematici îi sunt consacrate o serie de materiale dedicate fie primei vizite a Patriarhului Justinian la Sibiu (semnat de apropiatul nostru colaborator, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii), fie legislaţiei edictate în timpul patriarhatului său, socotind benefic să reluăm în acest sens un studiu al Părintelui Profesor Liviu Stan. Schiţe biografice ale unor mărturisitori şi pătimitori din închisorile comuniste sunt semnate de colaboratorii noştri de nădejde, un volum dedicat tuturor preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului fiind în lucru pentru acest an.

În ultima parte, Biserică şi societate, găsim şi acum rezultatele unor preocupări diverse şi actuale ale unor mai tineri colaboratori ai publicaţiilor noastre care nu fac decât să ne surprindă prin abordările şi perspectivele pe care le au asupra subiectelor tratate şi, în acelaşi timp, să ne bucure când observăm asemenea tratări. Părintele Mihai Iosu ne creionează câteva lucruri legate de vocaţia noastră de păstori, lucruri ce izvorăsc din scrierile Părintelui Petre Vintilescu, cel care a fost exponentul căutării şi stabilirii adevărului cu privire la preoţie, la demnitatea şi, mai ales, la dificultăţile ei. N-a disociat niciodată frumuseţea misiunii de jertfa adusă de preot pe altarul acestei lucrări unice şi de importanţă vitală. Părintele Constantin Necula vine cu o explicitare a ceea ce este o cateheză, prin care ne arată că există un mod de a propovădui, de a dialoga cu lumea modernă, de a propune lumii moderne o comunicare, o respunere a Evangheliei la modul în care Biserica a propovăduit dintotdeauna.

Am dorit ca în acest an să ne apropiem şi mai mult de caracterul practic al informaţiilor pe care preoţii şi credincioşii noştri le găsesc în paginile acestei publicaţii şi nădăjduim că ne-am atins acest deziderat. Binecuvântăm osteneala celor ce au semnat materialele cuprinse aici, a celor ce au editat toate aceste materiale şi îi binecuvântăm şi pe cei ce vor citi şi le vor fi de folos toate cele pe care le vor afla de aici.

† Dr. Laurenţiu Streza ,
Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului
Descrierea cartii Indrumator bisericesc pe anul de la Hristos 2017 de IPS Andrei Andreicut a fost facuta de Libraria Ortodoxia.
Comanda telefonica intre orele 9:00-17:00: 0731 566 915
bucati
25 lei
Cos de cumparaturi

Cei care au cumparat aceasta carte au mai cumparat si:


Carti Ortodoxe Recomandate0731 566 915


 

Newsletter
 


  NOUTATI | REDUCERI

Rugaciuni, Acatiste, Paraclise

Familie si copii | Carti pt copii
Psihologie ortodoxa

Vieti de Sfinti | Minuni
Parinti duhovnicesti | Marturii
Sfaturi si invataturi

Filocalia | Pateric | Asceza
Sfinti Parinti | Talcuiri
Predici | Teologie

Spovedanie

Biblia | Carti de cult

Literatura ortodoxa
Spiritualitate ortodoxa
Marturii perioada comunista

Literatura | Reviste
Albume/Pelerinaje | DVD
Cantari | CD | Diverse
 Sfinti Parinti


Parinti duhovnicesti


EdituriArticole ortodoxeInformatii
A.N.P.C.
x