Nu aveti nici un produs in cos

Cuvioasa Parascheva, Sfanta populara a Ortodoxiei in istoria si evlavia poporului

Cuvioasa Parascheva, Sfanta populara a Ortodoxiei in istoria si evlavia poporului

Pr. Ion Vicovan, Pr. Catalin Adumitroaie

Cuvioasa Parascheva, Sfanta populara a Ortodoxiei in istoria si evlavia poporului

Editura: Doxologia

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi este una dintre cele mai populare sfinte ale Ortodoxiei, în general, şi ale Ortodoxiei româneşti, în special. Ea este cinstită atât în locurile şi ţările care au avut legătură cu viaţa ei sau cu sfintele sale moaşte, cât şi în afara lor. În mod aparte, ea este cinstită, cu sporită evlavie, în Moldova, unde se află trupul ei neputrezit şi pe care o ocroteşte de 370 de ani. Însă ea a fost cunoscută şi cinstită ca sfântă şi în celelalte ţări româneşti, chiar cu câteva secole înainte de aducerea sfintelor ei moaşte în ţara noastră.

Cinstirea deosebită de care s-a bucurat Sfânta Parascheva în rândul creştinilor ortodocşi, mai ales a celor din zona balcanică, a făcut ca viaţa ei să fie consemnată de istoricii bisericeşti şi laici încă din veacul al XII-lea. Dar nu numai viaţa, ci şi minunile pe care le-a săvârşit sfânta în decursul timpului au făcut să curgă râuri de cerneală, consemnând multul folos pe care ea l-a oferit celor care i l-au cerut cu credinţă. Pelerinajul neîntrerupt la moaştele sale, încă din momentul descoperirii lor şi până astăzi, este mărturia concretă a credinţei, a evlaviei şi a recunoştinţei dreptmăritorilor creştini în mijlocirea Cuvioasei Maicii Parascheva înaintea Mirelui Hristos şi înaintea Tronului Preasfintei Treimi.

Deşi cinstită ca sfântă de strămoşii noştri cu multă vreme înainte de aducerea moaştelor sale în Moldova (1641) şi consemnată ulterior şi în cărţile de cult ale Bisericii noastre, ea a fost trecută în calendarul creştin ortodox românesc abia în a doua jumătate a veacului XX. Ea este recunoscută şi a intrat în evlavia populară română cu apelativul „mult folositoare”, aceasta arătând că ea a fost şi a rămas o sfântă spre care s-au îndreptat cu multă dragoste şi nădejde tare o mulţime de credincioşi, oferindu-le tuturor ajutor, fiind „limanul de scăpare al celor înviforaţi” aflaţi pe „marea acestei vieţi”.

Scopul cărții este de a face mai bine cunoscută istoria Sfintei Parascheva după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte. În acelaşi timp, într-un act de euharistie adus sfintei pentru tot ajutorul dat Moldovei şi nu numai, dar şi Celui care este „Unul Sfânt”, pentru darul revărsat asupra noastră prin Sfânta Cuvioasa Parascheva.
Descrierea cartii Cuvioasa Parascheva, Sfanta populara a Ortodoxiei in istoria si evlavia poporului de Pr. Ion Vicovan, Pr. Catalin Adumitroaie a fost facuta de Libraria Ortodoxia.
Comanda telefonica intre orele 9:00-17:00: 0731 566 915
bucati
54 lei
Cos de cumparaturi

Carti Ortodoxe Recomandate


Carti de la editura Doxologia


0731 566 915


 

Newsletter
 


  NOUTATI | REDUCERI

Rugaciuni, Acatiste, Paraclise

Familie si copii | Carti pt copii
Psihologie ortodoxa

Vieti de Sfinti | Minuni
Parinti duhovnicesti | Marturii
Sfaturi si invataturi

Filocalia | Pateric | Asceza
Sfinti Parinti | Talcuiri
Predici | Teologie

Spovedanie

Biblia | Carti de cult

Literatura ortodoxa
Spiritualitate ortodoxa
Marturii perioada comunista

Literatura | Reviste
Albume/Pelerinaje | DVD
Cantari | CD | Diverse
 Sfinti Parinti


Parinti duhovnicesti


EdituriArticole ortodoxeInformatii
A.N.P.C.
x